de Zeeuwse mossel

De lekkerste producten van Hollandse bodem

de Zeeuwse mossel

Familiebedrijven

De mosselsector concentreert zich rond de Zeeuwse plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen. De mosselkwekers zijn uit deze vier Zeeuwse visserijplaatsen afkomstig. De mosselkotters uit deze plaatsen zijn te herkennen aan de volgende aanduidingen op hun boeg: YE, ZZ, BRU, HON en TH. De mosselverwerkende bedrijven zijn bijna allemaal gevestigd in Yerseke. In alle gevallen betreft het familiebedrijven met een sterke traditie. Bij de verwerkende bedrijven worden de mosselen onttrost (of ontbaard), ontdaan van aangroeisels op de schelpen en verpakt.

Yerseke

De Zeeuwse visserijplaats Yerseke vormt het mosselhart van Nederland. In Yerseke is de Nederlandse Mosselveiling gevestigd, waar mosselkwekers hun mosselen ter verkoop aanbieden. De geografische ligging is geen toeval. In de Oosterschelde ter hoogte van Yerseke ligt de zogenaamde Yerseke Bank; de Oosterschelde heeft hier een harde, veenachtige bodem waardoor de locatie ideaal is om als verwatergrond te dienen. Het zuivere Oosterscheldewater wordt ook  – via een gecontroleerd waterleidingsysteem – gebruikt voor het verwerkingsproces in de bassins op de wal bij de mosselbedrijven.


Zeeuwse mosselseizoen: 9 maanden lang!

Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop.

Bij de hangcultuurmosselen gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak begin juni ‘rijp’ zijn voor consumptie.

Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.